in de pers

VAR 20-10-2005

stal herboren als atelierruimte

Kockengen – Ondernemen op het platteland vergt soms een gedaanteverandering. Bij het project Nieuw Kokanje aan de Wagendijk gebeurt dat letterlijk. Achter de monumentale boerderij en zomerhuis is afgelopen maanden gebouwd in de stal uit de jaren ’70. Daar worden ruimtes ingericht voor ateliers. Tot het begin van deze week voltrokken de werkzaamheden zich in het binnenste van het gebouw. Dat werd maandagmiddag af-gepeld, waardoor de nieuwe contouren zichtbaar werden.

De oude dakspanten bleven wel staan en ook het bestaande dak blijft dienst doen voor de nieuwe ateliers. In het eerste kwartaal van 2006 moeten deze onderdak bieden aan verschillende creatieve professionals, die aan de locatie op het platteland him inspiratie ontlenen. ‘Denk aan een interieurarchitect, een pottenbakker, een tekstschrijver of een kledingontwerper’, vertelt Jon Marree. ‘Zij kunnen hier nu beroep uitoefenen maar ook cursussen geven, Het verzamelgebouw kan de verschillende disciplines versterken, waardoor zij niet alleen voor zichzelf werken, maar ook de locatie een eigen identiteit geven.’

Monumentaal

De bedrijfsruimte voldoet aan de eisen van de tijd en biedt werkruimten van verschillende afmetingen. Gemeenschappelijk hebben ze een heel eigen karakter, een open verbinding met de landerijen eromheen en veel licht door grote raampartijen. ‘We willen iets unieks maken door de ligging. Daarop krijgen we al veel enthousiaste readies. Er zijn mensen uit Amsterdam die tegen de files in graag hier willen werken, juist door de ligging in het midden van het groen, gaat Jon verder.

Het werk aan de monumentale boerderij en het zomerhuis aan de Wagendijk zelf zal meer tijd vergen. Deze moeten verregaand gerenoveerd worden. ‘Daar gaat nog zeker een jaar overheen. Deze moeten de sfeer van het verleden uit blijven stralen. Dat versterkt het karakter van dit gebied en uiteraard van het hele erf.’ Alle inspanningen moeten ervoor zorgen dat het beeld van dit stuk van de Wagendijk behouden blijft voor de toekomst en tegelijkertijd een nuttige functie vervult volgens de eisen van de hedendaagse tijd. Door de ateliers kunnen meer mensen in aanraking komen met de manier waarop dit stukje Kockengen vroeger was ingericht.

**************************************************************************************************************

VAR 24 mei 2006

Kockengen – De bedrijvigheid was weer helemaal terug op het boerenerf aan Wagendijk 9, woon-werkgemeenschap Nieuw Kokanje. De gevestigde bedrijven presenteerden zich vrijdagmiddag voor geïnteresseerden en de initiatiefnemers van het project gaven hier extra luister aan door verschillende activiteiten, waaronder een optreden van het koor Ezidako, een eendagskledingwinkel, verschillende muzikale optredens en een tentoonstel-ling van kunstwerken van Abrona.

Jon Marree was tegen het einde van de open dag enthousiast over de belangstelling die er bestond voor het project. ‘We hebben de laatste week nog veel werk verzet om alles klaar te maken maar het resultaat mag er zeker zijn’, vertelde hij tevreden. ‘Het is nu leuk de readies te horen van de bezoekers. Ook zij zijn verrast door wat we bereikt hebben in al die tijd.’

Deze geluiden konden ook worden gehoord van verschillende bezoekers, die het erf voornamelijk kenden als een oudere boerderij. De nieuwe werkruimten vormden een eye-opener, onder andere door het vele licht dat door de dakkoepels naar binnen viel. Goudsmid Judigje Kuipers bijvoorbeeld had haar werkplaats ook net gereedgemaakt. ‘Deze ruimte is perfect voor een start en ik kan hier goed werken’, vertelde ze enthousiast terwijl ze een groepje bezoekers het atelier laat zien.

Er wordt uiteraard nog verder gewerkt aan het erf. Zo worden het zomerhuis compleet opnieuw gebouwd en het woon-huis gerenoveerd. In de werk- en kantoor-ruimten gaat het echter gonzen van activiteiten. Dat is duidelijk!